Shohin-bonsai Europe | Morten Albek

 

 

Artikler

Opstilling, æstetik - en praktisk diskussion

Af Fiona Wallace, British Shohin Bonsai

og foto: Hans Vleugels, illustration: Morten Albek

 

For nogle få år siden skrev jeg (Fiona Wallace, red.) en artikel i British Shohin Association Newsletter om en opstilling, sat sammen af Hans Vleugels og derefter kommenteret af Morten Albek. Med tilladelse fra begge gentlemen, synes jeg det er en god ide at udbrede artiklen til et større publikum. Den kommer her.

Da Hans Vleugels lagde sit indlæg med fotos på Internet bonsai Club, var der mange, som allerede synes det var en fin opstilling. Træerne var hver for sig af høj kvalitet, og sammen synes det også umiddelbart at være en fin og rolig komposition.

 

Hans vleugels oprindelige opstilling.

 

Opstillingen var lavet som en del af en foto session i Hans Vleugels bonsai klub, Eda Uchi Kai, hvor medlemmerne var blevet bedt om at medbringe træer til en professionel fotooptagelse.

Træerne i Shohin opstillingen er Juniperus chinensis, Acer buergerianum og en Zelkova Zerrata. Hans´ efterspurgte forslag til forbedringer og der kom flere forslag. De fleste synes godt om det som det var, og ellers gik flest forslag i retning af at placere Juniperus (træet øverst på reolen) lidt uden for centrum af reolen.

Men den mest oplysende respons kom fra Morten Albek. "Vedr. placering af toptræet er det efter min opfattelse vigtigt altid at placere træerne midt på reolens plads, og aldrig forskudt for at opnå balance. Træet skal have den balance i sig selv, og bør ikke placeres forskudt for at rette op påmanglende balance. Selvfølgelig er det i sidste ende kunstneren, der selv afgør om hun/han vil følge dette, men balance og harmoni opnås bedst ved at placere træet midt på den plads det har på reolen."

 

Morten forsatte: “Godt valg af træer, og der er opnået ro og enkelthed. Sæsonens tema, som er Shohin opstillingens mål, er klart slået an, og der er gode træer der harmonerer fint med hinanden, både i størrelse og volumen. Men det bør overvejes hvordan balancen er i opstillingen. Det er vigtigt at hovedtræet og det modtagende træ både peger mod hinanden, og ind mod midten af opstillingen for at opnå balancen. Så for at opnå det, er det nødvendigt at flytte på træerne, og også vende uglen."

 

Mortens virtuelle version herunder, med forslag til en ny opstilling.

 

 

Nærbillede af ugle.

 

 

 

All rights reserved (C) Shohin Bonsai Danmark