Shohin-bonsai Europe | Morten Albek

 

 

Artikler

 

Shohin-bonsai historie
Af Morten Albek


Shohin-bonsai er en speciel del af bonsaikunsten, og er en kategori af bonsai på ca. 20 cm og derunder. 


Bonsaikunsten kan dateres 1300 år tilbage i tiden til Kina, hvor det kinesiske ord for bonsai er Penjing. Bonsai på japansk, og Penjing på kinesisk, betyder træ-i-skål. Japanerne har annekteret bonsai kunsten fra Kina, og udviklet deres egen rendyrkede stil, og der er derfor i dag forskel på traditionelle kinesiske bonsai og japanske. Bonsaikunsten har bredt sig til hele verden, og der kan ses forskelle i den æstetiske tilgang.

Normalt er bonsai træer fra 25 – 100 cm i højden, men der findes også større træer i skåle. For nylig, og det er for nyligt i en 1300 år lang historie, er Shohin-bonsai kommet til i Japan. I 2015 afholdes 40 års jubilæum på den største shohin udstilling i Japan, Gafu-ten.


Shohin-bonsais oprindelse er japansk. Og modsat historien om bonsaikunsten, der har bredt sig fra Kina til Japan, har Shohin-bonsai nu bredt sig fra Japan til Kina. Og til resten af verden. Så sent som i 2014 har den første store kinesiske Shohin-bonsai udstilling fundet sted. I Kina kaldes Shohin-bonsai for Mini-bonsai, da Shohin er et japansk ord, der betyder en lille ting.


Den store forskel, udover størrelsen på de meget små træer, er måden de udstilles på. Traditionelle bonsai udstilles enkeltvis med en ledsageplante, mens Shohin-bonsai udstilles flere sammen.


Formålet med at udstille bonsai sammen fremfor enkeltvis, er at udtrykke en stemning, der fortæller om årstiden og landskabet. Det kan føres tilbage til de japanske billedruller og tushtegninger.


I 1975 dannedes All Japan Shohin Bonsai association. I 2005 blev British Shohin Association etableret som den første nationale Shohin-bonsai organisation I Europa, og havde sin første udstilling I marts 2006.


15. oktober 2014 er Shohin Bonsai Danmark etableret som den anden nationale Shohin-bonsai organisation i Europa.

 

 

 

 

All rights reserved (C) Shohin Bonsai Danmark