Shohin-bonsai Europe | Morten Albek

 

 

Shohin - størrelser og kategorier
Af Morten Albek

 


Beskrivelserne herunder er udarbejdet i samarbejde med All Japan Shohin Bonsai Association, og følger deres officielle retningslinier.Shohin-bonsai er op til ca. 20 cm høje.

Målet tages altid fra skålkanten og til træets top. Sædvanligvis måler man ikke nødvendigvis med et målebånd, men vurderer det ud fra træets volumen.

Det japanske ord Shohin har betydningen "en lille ting" og det er væsentligt attræet udtrykker det.

 

Det skal bemærkes at det vigtigste, er at træet passer ind i den traditionelle Shohin reol, og derfor er størrelsen vejledende.
En underkategori er Mame Bonsai (bønne-bonsai), som er mindre end 10 centimeter. Størrelsen er relateret til tradition og ikke rigide regler. Der er ingen officielle "regler" for denne størrelse bonsai.

De angivne størrelser er vejledende, da der også er andre forhold der afgør om bonsaien kan kaldes en Shohin.

Eks. 1): Du kan have et træ som er meget bredt, f.eks. 40 cm I bredden men under 23 cm I højden f.eks. Den fysiske volumen af et sådant træ, vil oftest være for voldsomt til at kalde træet en Shohin (en lille ting). Selvom træets højde opfylder betingelserne er de æstetiske præferencer ikke opfyldt.

Eks. 2): Træet er måske 30 cm højt, men da træet er I Literati/Bunjin stil, højt med få grene og lidt løv, vil det samlede indtryk af træet måske stadigvæk være et lille træ. Selvom træet overskrider den målbare grænse på 20 cm vil det stadig være acceptabelt, at kalde det en shohin.
 

Udstillinger
På udstillinger vil det normalt være sådan, at det er arrangørerne, der alene beslutter om træer overholder normerne for shohin-bonsai.

Oftest er Shohin-bonsai udstillinger også suppleret af mellemstore bonsai. Herunder en oversigt over de kategorier som All Japan Shohin-bonsai Association anvender, og som Shohin Bonsai Danmark følger:

Shohin-bonsai - op til 20 cm ca.

Mame - maksimum 10cm – her er målene præcise og må ikke overskrides.

Kifu - 20-35cm.

Chuhin - mellem størrelse bonsai, maks. 45cm.

Bunjin / Literati - kan være op til 70-80 cm men ingen særlige krav udover stilen i denne gruppe, som er høje slanke bonsai med relativt lille løvmængde.

I Japan er yderligere en kategori med shohin bonsai af særlig værdi. Bonsaiene er registrerede hos JSBA som Gafu-ten Yuga samlingen. Når disse bonsai udstilles særskilt er størrelserne næsten uden betydning.

Vejledende

Det er vigtigt at notere at størrelserne der er angivet er vejledende. Fordi der ikke er fastlagt præcise eller officielle regler. I tvivlstilfælde vil det altid være udstillingens arrangører, som sætter den endelige standard og evt. udvælgelse.

 

 

 

 

All rights reserved (C) Shohin Bonsai Danmark